Излъчването започна в 11:00 часа.  Поводът са изминалите шест месеца от

...
Излъчването започна в 11:00 часа.  Поводът са изминалите шест месеца от
Коментари Харесай

Премиерът Денков отговаря на въпроси : Ще подам оставка на 6-ти ...

Излъчването стартира в 11:00 часа. 

 

Поводът са миналите шест месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в служба при започване на юни. 

 

Въпроси към премиера могат да се задават по време на живото лъчение на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. 

 

На 8 ноември министър-председателят отговори на въпроси на настоящи тематики на жители и медии във Фейсбук във връзка пет месеца от ръководството на държавното управление. Сред засегнатите от премиера тематики тогава бяха отминалите локалните избори, отказаната от президента промяна на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност ", присъединението към Шенген и еврозоната и други.

 

Шенген

 

“Ако сме във въздушен Шенген, това е улеснение - без опашки, инспекция на документи. Това, което не взема решение, са огромните опашки по сухопътните граници, което е проблем за бизнеса - и за по-малки опашки, от време на време без инспекция на документи. Продължава договарянията с концепцията, че можем да премахнем блокирането ”, уточни акад. Денков.

На въпрос дали България би трябвало да съди Австрия и Нидерландия поради ветото им, акад. Денков отговори:

“Трябва да бъдем прагматични. Ако тръгнем по правосъдния път, това ще отнеме години, а ние ще бъдем блокирани. В тези договаряния, ще посоча ясно на Австрия и Нидерландия, че в случай че няма схващане на българската позиция у тях, това сигурно ще се отрази на отношението на българите към австрийския бизнес ”.

“До последния работен ден на тази година ще продължава да се договаря за Шенген ”, безапелационен е министър-председателят.

 

Образованието

 

" Няма потребност от нова промяна в образованието, има потребност да променим задачата на образованието ", уточни Денков във връзка резултатите, които PISA демонстрира за българските възпитаници.

 

По думите му не би трябвало да се мери какъв брой компютри или шкафчета има в учебните заведения, а дали децата могат да употребяват знанията си.

 

" Трябва да променим задачата на образованието - децата да могат да ползват знанията си, тъй че да им е потребно. Имаме проблем тъкмо в тази част. Не децата да научават имена, дати, обстоятелства, а да бъдат образование по какъв начин да ги употребяват, с цел да проучват текста, да могат да създадат умозаключение, да могат да защитят теза ", уточни акад. Денков.

 

" Част от казуса ни е по какъв начин изпитваме децата - в доста от изпитите имаме огромна тежест на възпроизвеждането на обстоятелства. Трябва да има опция за изява, която да демонстрира логическо мислене и творчество. Това би трябвало да е същината на изпитването ", уточни още той.

 

Пътната сигурност

" Броячите оказват помощ на хората. Ще приказвам с районния министър да се придвижи въпросът да се усили броя им. Пробите излизат все по-бързо, към този момент за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици оптимално да стане. Закупуването на оборудването лишава време. След няколко месеца, при започване на 2024 година може би ще се съкратят периодите. От 1,2 милиарда от бюджета на АПИ са ориентирани към Северна България ", уточни Денков.

Инвестициите

Има 50% нарастване на вложенията по отношение на предходната година. Инвеститорите идват, тъй като има стабилизиране на политическата обстановка. Инвеститори има в България и този развой се форсира и те дават високи заплати, съобщи министър председателят.

По думите му България е с ниска безработица.

Проблемите на вложителите са фрагментите - и брой и качество и правосъдната правосъдна система, тъй че всеки човек да знае че има правдивост.

За промени в Конституцията

Спорове за приемането на измененията в Коституцията ще има, само че се движим в вярната посока. Накрая чакам резултатът да е добър, сподели Денков.

Опитваме се да вдигнем приходите на българите и да понижим неравенството. Има доста работещи, които са с ниски приходи. Години наред съществена политическа парадигма беше, че ние би трябвало да привличаме вложители с ниски заплати, разяснява министър председателят Денков.

 

Визите за Съединени американски щати

 

Румъния е положила систематични старания в договарянията и работата със Съединени американски щати за отпадане на визите, посредством назначение на специфичен координатор, който се занимава единствено с тези проблеми. България не е положила никакви старания в това отношение. Преди няколко месеца назначихме подобен координатор, на който единствената работа му е диалози с американските институции.

Трябва да успеем да свалим процентът отказани визи, сподели Денков.

Въпрос за оставката

 

На въпросът за оставка, Денков съобщи: На 6-ти март, тогава сигурно ще си я подам.

 

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР